Florenta – jurnal de calatorie
Florenta! Anul 2018, intamplator sau nu, a fost anul vizitelor in Italia. Astfel, sfarsitul lunii ianuarie a venit cu un city break la Florenta. Aflata in inima Toscanei, Florenta (sau Firenze) este un muzeu in aer liber al renascentismului italian. Un oras boem, romanitc, plin de viata si mai mereu aglomerat de milioanele de turisti ce anual ii calca pragul.
Haideti sa vedem ce putem vedea in 4 zile la Florenta. Pentru mine, organizarea e cuvantul cheie cand vine vorba de citybreak-uri. Asta inseamna stabilirea unui program ce puncteaza principalele obiective turistice si cumpararea biletelor online pentru ca, sa fim realisiti, nimeni nu vrea sa isi piarda ore bune stand la coada pentru bilete.
Biletele: Palazzo Vechhio – 14 euro, Il Duomo – 15 euro (cu ora de intrare pentru turn), Uffizzi Gallery + Palazzo Piti – 25 euro, Museo del Bargello – 12 euro (cu ora de intrare), Galleria dell`Accademia – 16,50 euro (cu ora de intrare)
Alte ganduri:
- Transport – Intrucat hotelul era aproape de centru, am ales sa luam orasul la picior. Nu au existat regrete, doar dureri de picioare la sfarsitul zilei.
- Souveniruri – Asa cum te astepti, fiecare atractie isi incheie turul in magazinul de cadouri si souveniruri. Am incercat sa nu mai fac souvenir-spree.
- Siguranta – La prima vedere este un oras sigur. In zona Domului si pe stradute am vazut cersetori destul de vocali 🙂 .
- Mancare – Daca ajungi in Florenta nu trebuie sa ratezi faimoasa bistteca. Asa cum obisnuiesc in vacanta, caut un restaurant bun si incerc cam tot meniul de acolo 🙂 Recomand Bucca Nicolini (il gasiti pe straduta langa Dom), mancarea foarte buna, preturile ok, si mai ales, au o bistteca care ti se topeste in gura.
- Clima – Citybreak-ul a fost in luna ianuarie, cand te astepti sa fie frig. In timp ce in tara ningea, la Florenta erau temperaturi de primavara, media fiind de 15-16 grade.
Florenta – Ziua 1
Am aterizat in Firenze in jurul orei 9 (ora locala), iar 30 de minute mai tarziu taxiul deja ne lasa in fata hotelului. Palazzo Ognissanti 4*, pozitionat foarte bine, la 5 minute de statia de tren Santa Maria Novella si la 15-20 minute de mers pe jos de piata Domului.
Ne-am cazat, am baut o gura de cafea si am pornit spre primele obiective turistice, mai exact Galleria dell`Accademia si Museo del Bargello. Prima oprire a fost la Galleria dell`Accademia, si implicit la celebra sculptura a lui Michelangelo, David. Aici, poti vedea, pe langa David, alte 6 lucrari ale artistului italian. Dupa ce am descantat un pic stradutele din zona Domului, am ajuns si la Museo del Bargello. Mai putin aglomerat decat Academia, muzeul este destinat sculpturii si este cel mai mare muzeu de acest gen din Italia.
Florenta – Ziua 2
A doua zi a inceput din piata Domului din Florenta sau Catedrala Santa Maria del Fiore. Acolo am petrecut mare parte din timp, vizitand Cupola, Domul, ruinele bisericii Santa Reparata si Baptisteriul.
Domul
Domul din Florenta este, fara doar si poate, unul dintre cele mai frumoase monumente din Italia. O cladire impunatoare, frumoasa, ce domina orasul. Poate stiati sau nu, constructia Domului a durat 140 de ani. Predomina stilul gotic, insa fatada cu multe ornamente contrasteaza foarte mult cu interiorul catedralei.
Cupola catedralei (capodopoera a lui Brunelleschi – veti auzi des numele lui in Florenta) este o opera de arta. Pentru a ajunge in varf, trebuie sa urcati 463 de trepte printre peretii ingusti ai cupolei. Urcarea este obositoare (daca nu mergeti la sala, o sa vi se para de-a dreptul extenuanta) si nu e recomandata celor care sufera de claustrofobie.
Efortul merita pe deplin, privelistea din varf este cu adevarat impresionanta. De aici se poate admira panorama Florentei. Interiorul Domului este la fel de impresionant precum exteriorul. Merita, cred eu, statul la cozile infernale (intrucat intrarea este gratuita, se pot forma cozi ce inconjoara catedrala).
Am vizitat apoi Baptisteriul, una din cele mai vechi cladiri din Florenta, situat fata in fata cu Domul. Are o forma octagonala, iar exteriorul este bogat, cu ornamente din celebra marmura de Carrara. Mai avem multe de spus asa ca nu va plictisesc cu istoria. Gasiti tot felul de informatii pe internet despre el.
Ziua s-a incheiat cu o portie de shopping si plimbari pe stradutele din zona pietei Domului.
Florenta – Ziua 3
Ziua a-3 a a fost un tur de forta, de la prima ora a diminetii. Prima oprire – galeriile Ufizzi (a durat undeva in jur de 2 ore, si nu am stat sa descantam fiecare opera in parte). Ufizzi, cel mai cunoscut muzeu din Florenta, gazduieste cea mai mare colectie de arta renascentista din lume. Veti gasi aici opere si lucrari ce apartin lui Michelangelo, da Vinci si Botticelli. Din Ufizzi am sarit direct in Palazzo Vecchio, in care astazi isi are sediul primaria orasului. Aici am vizitat interiorul si am urcat in turnul cu clopot.
Dupa o masa copioasa de pranz si putin odihna pentru picioare, am pornit mai departe spre Ponte Vecchio. Faimosul pod medieval, ce gazduia candva magazinele macelarilor, astazi este plin de magazine de bujiuterii (foarte scumpe de altfel). Sigur ati observat ca podul este atipic, avand multe casute pe el.
Drumul ne-a dus mai departe spre Palazzo Piti, o cladire impresionanta ce dateaza din secolul XV. In interiorul sau veti gasi mai multe muzee. Noi am vizitat doar Galleria Palatina – galerie cu picturi baroce si renascentiste – si Galleria d`Arte Moderne – arta din sec XVII pana la sec XX.
Din pacate, timpul nu ne-a permis sa vizitam tot, ne-ar fi trebuit cel putin doua zile pentru tot acest muzeu si gradinile Boboli. Ce am vazut ne-a lasat fara cuvinte. Merita vizitat!
Florenta – Ziua 4
Ultima zi in Firenze a fost petrecuta in mare parte pe stradute, putin shopping, putin gellato si putina tristete ca am ajuns la final de vacanta. Din pacate nu am reusit sa vedem chiar tot ce ne-am propus. Gradinile Baboli, Piazza Michelangelo si partea aceea de oras au ramas pentru o viitoare excursie.
La final, sa nu uit sa va spun si despre echipamentul folosti, ca doar este site-ul unui fotograf. In vacanta asta am ales sa calatoresc relativ “light” cu un Nikon D750 + Nikkor 24-70 2.8, hamul de la Blackrapid si o gentuta de umar de la Lowepro.

