10 locuri de vizitat in Sibiu
Fotografie de calatorie | Sibiu
Orasul Sibiu imi place foarte mult. Mai mult decat ma asteptam. Este unul dintre cele mai frumoase orase din Romania. Imi aduce un pic aminte de orasele austriece. Stiti voi, cu biserici impunatoare, multe placute explicative pe cladiri (cu coduri QR chiar), cu evenimente culturale in piata centrala si cu o atmofera boema. Nu degeaba a fost desemnat, alaturi de Luxemburg, capitala culturala europeana in anul 2007. Este acel oras in care te simti bine si te intorci mereu cu placere.
Acum haideti sa vedem si ce putem face cateva zile in frumosul Sibiu.
10 locuri de vizitat in Sibiu
Strada Pietonala Nicolae Balcescu
Strada care duce de la hotel Continental spre Piata Mare. Plina mereu de oameni, strada pieotanala este flancata de magazine, terase si patiserii.
Piata mare
Piata mare, conform numelui, este cea mai mare piata din Sibiu. Pavata frumos, inconjurata de cladiri care par mereu ca sunt cu “ochii” pe tine, Piata Mare este locul unde se organizeaza evenimentele culturale. Indiferent de perioada in care mergeti, in piata centrala se intampla tot timpul cate ceva. Fie un festival, fie un concert, fie un targ, piata este mai mereu animata si plina de viata. In centrul pietei gasim fantana Falkenayn. Am inteles ca dateaza de prin anii 1500. Fantana din ziua de azi este o replica. Nu stiu mai multe detalii, insa gasiti mai multe informatii pe google.
Daca tot ai ajuns in Piata Mare, iti recomand sa te asezi undeva la o cafenea. Sa te opresti din agitatia de zi cu zi si sa privesti in jur. Sa privesti oamenii, locurile si sa intri in atmosfera de vacanta.
Biserica Romano-Catolica
Biserica Romano-Catolicoa din Piata Mare, construita de iezuiti, iese in evidenta prin stilul baroc vienez cu exteriorul simplu si interiorul bogat. Este o biserica impresionanta si impunatoare. Un loc de bifat pe lista noastra de lucruri de vazut in Sibiu.
Muzeul Brukenthal
Muzeul gazduieste cele mai importante galerii de arta europeana din Romania. Palatul Brukenthal, construit de baronul Samuel von Bruckenthal, adaposteste peste 900 de tablouri si alte obiecte de arta. Pe langa colectia de picturi, in muzeu gasiti si o biblioteca la fel de impresionanta. Muzeul merita cu siguranta vizitat. Biletul costa 45 lei si se poate vizita de miercuri pana duminica.
Turnul Sfatului, Piata Mica si Podul Minciunilor
Le-am grupat asa pentru ca se afla in aceeasi zona.
Turnul Sfatului face legatura intre Piata Mare si Piata Mica. Nu prea ai cum sa il ratezi. Ofera o priveliste superba asupra zonei centrale. Pentru a ajunge in varful turnului nu trebuie decat sa urci vreo 142 de trepte. De sus se poate vedea Biserica Luterana, Podul Minciunilor si cele doua piete. Este deschis zilnic, iar biletul costa doar 2 lei.
Piata mica…este micuta, dar are farmecul ei. Aici se gazduiesc mici evenimente sau targuri.
Podul minciunilor, inconjurat de cladirile vechi ale pietei mici, este unul din simbolurile orasului. Initial pod de lemn, acesta a fost reconstruit in 1859, devenind primul pod din fonta si primul pod care nu a fost construit pe piloni. I s-a dat numele de “Podul Culcat”, insa datorita cuvintelor de origine germana care seamana intre ele, i-a ramas numele de Podul Minciunilor. Sau pe nemteste “Lugenbrucke”. Bineinteles, ca ulterior au aparut multe legende in jurul micului podet. Legenda spune ca daca te afli pe pod si spui o minciuna, acesta incepe sa scartaie sau chiar poate prabusi. El a devenit rapid un loc unde tinerii merg sa isi spuna juramintele.
Biserica Evanghelica Luterana
Imediat cum cobori de pe Podul Minciunilor intri in piata Albert Huet. In centrul pietei gasesti Biserica Evanghelica Luterana. O recunosti repede dupa tiglele sale colorate. Este una din cele mai importante biserici gotice din Transilvania. A fost ridicata undeva prin secolul 14. Are un turn inalt cu alte patru turnulete pe colturi. Dupa ce urcati cele 192 de trepte, puteti vedea o panorama frumoasa a orasului. Cladirea are cel de-al doilea cel mai vechi ceas din Romania care dateaza din 1881.
Gradina Zoologica
In padurea Dumbrava, spre marginimea Sibiului, s-a deschis in 1929 prima gradina zoologica din Romania. Aproape 15 hectare pe care veti gasi multe specii de animale, in total in jur de 200 de animale si specii de pasari. Intrarea costa cativa lei (nu mai stiu exact cati).
Muzeul Astra
Muzeul Astra se afla in mijlocul rezervatiei Dumbrava Sibiului. Se intinde pe 96 de hectare si este cel mai mare muzeu in aer liber din Romania. O data ajuns aici, parca te teleportezi in alta lume de mult uitata. O lume de poveste, unde vechile mestesuguri inca se pastreaza. Un loc extraordinar de frumos unde te poti plimba in natura si te poti bucura de linistea padurii. Rezervati-va cateva ore bune aici, este destul de mers pe jos. Pretul unui bilet este de 25 lei pentru adulti, 5 lei pentru elevi/studenti, gratuit pentru copiii sub 6 ani.
Parcul “Sub Arini”
Mie imi plac foarte mult parcurile. Si asta pentru ca am un catelus care trebuie si el plimbat. Vine cu mine in vacanta si de fiecare data aleg sa petrec destul timp si prin parcuri. Iata ca a ajuns micutul meu patruped sa se plimbe intr-unul din cele mai vechi parcuri din Romania. Este imens, are multe specii de copaci, multe specii de plante si pasari. Iti lasa impresia ca te afli in inima padurii. Din cate am observat este locul in care oamenii Sibiului ies si fac miscare. Alearga, merg pe bicicleta, merg cu rolele sau trotineta, sau chiar se plimba. Important este ca fac miscare.
Cetatea Cisnadioara
Nu este chiar in Sibiu, ci la cativa kilometri de oras. Ceteatea vegheaza asupra micutei localitati Cisnadioara. De la baza cetatii ai de parcurs un drum oarecum dificil daca nu ai conditie fizica buna. Nu te speria, pe drum exista bancute pentru a te opri si a-ti trage sufletul. Biserica pe care o vei gasi in picioare la cetate este cea mai veche biserica romanica din Transilvania. In zilele noastre, nu se mai tin slujbe acolo. Este folosita insa pentru concerte sau spectacole de teatru datorita acusticii foarte bune.
Paltinis
La 32 de kilometri de Sibiu se afla statiunea Paltinis. Cea mai veche statiune turistica montana din Romania. Pe timp de iarna, te poti bucura de sporturile specifice anotimpului. Vara, daca ai curajul si antrenamentul necesar, poti face drumetii pe munte, pe jos sau cu bicicleta. Drumul pana la Paltinis este superb. Exista cateva platorui unde puteti opri masina pentru a admira frumusetea pe care ne-o ofera nautra. Statiunea mi s-a parut cam…pustie. Dar cred ca depinde foarte mult in ce perioada din an vizitezi statiunea.
Ce altceva mai poti face in Sibiu?
- plimba-te prin centrul istoric si pe stradutele laturalnice, iesi din tiparul turistului clasic.
- plimba-te prin oras cu bicicleta. Sibiul are cativa kilometrii buni de pista de bicicleta. Pista incepe din parcul “Sub Arini” (cred, nu sunt sigura) si se termina dincolo de padurea Dumbrava in Tropinii Noi.
- Arka Park din Paltinis – nu am fost, insa am auzit ca este foarte fain
- opreste-te la cel mai vechi local din Romania, Butoiul de Aur
- savureaza o cafea in zona centrala.
Unde m-am cazat?
Nu sunt la prima vizita in Sibiu. Am stat de-a lungul timpului in mai mutle locuri. Caut mereu cazare unde sunt acceptate si animalele de companie. Doua locatii mi-au placut mult.
Hotel Exclusive & More – se afla la 10 minute de mers pe jos de Piata Mare. In prezent nu mai primeste cu animale de companie, deci a trebuit sa ma reorientez.
Dumbrava Residence – se afla in padurea Dumbrava, este un apartament frumos si cochet, in apropierea muzeului Astra si a gradinii zoologice. Pentru a ajunge in centru ai nevoie de masina. Poti sa o iei si pe jos, dar distanta este cam mare, mai exact de 5 km de mers pana in Piata Mare.
Unde am mancat?
Peste tot! Mi-a placut la Benjamin Steakhouse & Bar si la Jacob Grillhouse. Sunt mai multe locuri unde se mananca bine, insa aici mi-au placut in mod special preparatele din carne de vita. Excelente! Recomand!
Cam atat pentru astazi. Acestea au fost cele 10 locuri de vizitat in Sibiu. Fotografiile sunt realizate de-a lungul timpului cu aparatura Nikon si Fujifilm.
Pana data viitoare, toate cele bune!